banner18
Öne Çıkanlar İnşaat Bursa seramik ipotek ev

Yarının Bursasını oluştururken bugünün nemelazımcısı olmayalım
Tanık olmak zor zanaat. Özellikle de Bursa’dan kazanan ve yine Bursa’ya kazandırmak isteyen bir inşaat mühendisi ve müteahhit olarak, Bursamızın depremseliği ve mevcut yapı kalitesi(zliği) söz konusu olduğunda tanık olmak oldukça zor. Ancak bu tanıklığımızın hakkını verip, çocuklarımız-torunlarımız nezdinde sanık olmamak için, nemelazımcılara kulak tıkayıp her şeyin en iyisine layık olduğuna inandığımız Bursamız için daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyoruz.

Peki ama Bursa ve inşaat sektörü için nasıl ve nereden başlamalı diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu son derece haklı sorunun etrafında toplanan Bursa müteahhit ve inşaat sanayicilerinin oluşturduğu İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği) olarak biz de bu soruyu son derece önemli gördük.
Burada öncelikle beklenen hatayı yapmayıp, olandan olması gerekenin zaten çıkmayacağını benimseyerek karamsarlık hatasına düşmedik. Bilakis, sektörün çözüm bekleyen sorunlarını ortak akılla çözüme kavuşturmak için, İMSİAD bünyesinde çeşitli komisyonlar kurduk ve ilgili sektör paydaşlarıyla bir araya geldik.

İMSİAD bünyesinde kurduğumuz komisyonlardan biri de Ar-Ge Komisyonu oldu. Yeni inşaat ve üretim teknikleri konularında dünyadaki en iyi örnek uygulamaları ülkemize getirmek ve Bursa inşaat sektörünün uluslararası standartlarda sürdürülebilir bir seviyeye ulaştırılmasına katkıda bulunmak İMSİAD Ar-Ge Komisyonu’nun misyonu oldu. Burada, Bursamız ve ülkemize daha nitelikli yapılar kazandırabilmek ve arifesinde olduğumuz kentsel dönüşümü nitelikli şekilde gerçekleştirilebilmek için oluşturduğumuz Ar-Ge Komisyonu olarak, Bursa inşaat sektörünün ivedilikle tanışması, kaynaşması ve nihayetinde benimsemesi gerekirken bir türlü söylemden eyleme geçirilemeyen konu başlıklarına ilave olarak sektörün henüz haberdar olmadığı konuları da gündemimize aldık.



Sismik izolasyon (deprem yalıtımı) ile başlayacak olursak, üzerine çok sayıda akademik kitap, makale, simülasyon hazırlanan bir konu olsa da, biz daha çok Japonya gibi ülkelerin büyük depremleri küçük hasarlarla atlatmalarını sağlayan teknolojilerden biri olduğunu belirtelim. Tabi burada, daha ısı ve ses yalıtımını tüm inşaatlarımızda yerleştiremediğimizi dile getirenler çıkacaktır. Ancak onlara olandan olması gerekenin zaten çıkmayacağını belirterek, tıpkı Japonya gibi kendi ülkemizde de, büyük depremleri bile küçük hasarlarla atlatabilmemiz için deprem yalıtımını müteahhitlerimizden karar alıcılarına ve nihayetinde tüm vatandaşlarımıza benimse(t)mek durumundayız.

Ülkemiz inşaat sektöründe bir türlü yeterince söylemden eyleme geçirilemeyen kavramlardan biri de İMSİAD Ar-Ge Komisyonu olarak son derece önemli gördüğümüz, binalarda yenilenebilir enerji kullanımıdır. Enerji ithalatçısı bir ülke olarak, cari açığımızın en önemli kalemi olan bu konuda farkındalık yaratmak ve en uygun fiyatlı uygulanabilir çözümleri bulmak ve sektörle buluşturmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede halihazırda ele aldığımız konulardan ilki; hava, su ya da toprak kayaklı olabilen ısı pompalarıdır. Herhangi bir atık çıkarmadıkları için temiz bir ısıtma, soğutma ve sıcak kullanım suyu elde etme kaynağı olan ısı pompaları düşük bir enerji sarfiyatıyla önemli kazanımlar sağlayabilmektedirler.

Binalarda yenilenebilir enerji kullanımında önemli fırsatlar sunsa da, bizlerin onu sadece tek bir işlevle özdeşleştirmemizden dolayı göremediğimiz alan çatılardır. Çatıların güneş enerjisi elde etmek için kullanımı, daha çok ithalat ve dolayısıyla cari açıkla birlikte andığımız enerji konusunda ülkece eksikliklerimizi artıya çevirebilecek önemli bir fırsat kapısıdır.
Ülkemiz inşaat sektöründe bir türlü yeterince söylemden eyleme geçiremediğimiz bir diğer kavram da, yeşil binalardır. Yapının arazi seçiminden başlayarak, bütüncül bir anlayışla ve sosyal - çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, ekosistemlere duyarlı yapılar olan yeşil binalar hakkında farkındalık yaratmak ve en uygun fiyatlı uygulanabilir çözümleri bularak sektörle buluşturmak için çalışıyoruz. Burada yeşil bina değerlendirme sistemleri içesinde, ülkemizin koşullarına uygun yerli sertifika sistemi olan ÇEDBİK-Konut ile, sertifika geliri yurtiçinde kalarak, dışarıya kaynak transferi engellenmektedir. Hz. Mevlana’nın “ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım” düsturu çerçevesinde, İMSİAD Ar-Ge Komisyonu olarak ele aldığımız bu konular, Bursamız, ülkemiz ve inşaat sektörü için gelecek kuşaklar nezdinde sanık olmamak için attığımız adımlardır. Tüm bunları yaparken, gelecek nesillerimizi telafisi güç yükler altında bırakmamak yegane amacımızdır.

İnş.Müh. Mustafa Andıç
Altıniş İnşaat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner19