Öne Çıkanlar TÜRSAB değerlendirme ALMA Konya Güneysınırda 114 sosyal konutun teslimatı başladı Türkiye Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Bosch Türkiye, 5,5 milyar Euro ciro elde etti

İstanbul – Önde gelen küresel teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch Grubu, 2024 yılı finansal krizine rağmen Türkiye'deki beklentileri aştı. Şirket, bağlı şirketlere yapılan iç teslimatlar ve konsolide edilmeyen satışlar dahil olmak üzere, bir önceki yıla göre %25'lik bir artışla 5,5 milyar Euro toplam net satış elde etti. Türkiye'deki konsolide satışlar, bir önceki yıla göre %26'lık bir artışla 2,9 milyar Euro oldu. 31 Aralık 2024 itibariyle Bosch, Türkiye'de 18.000'den fazla çalışan istihdam ediyor.

Tablodaki yıllık fiyatları değerlendiren Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Daniel Korioth, "Piyasa koşullarının rekabetçi güç baskı kartı almasıyla, 2025 yeni mevcut da birlikte sunulur. Son derece yetkin, motive bir ekibe ve bir asrı aşkın uzmanlığa sahiptir. Ancak mevcut piyasa koşullarında hızlı uyum sağlamak, sürdürülebilir büyüme için her türlü dayanıklılık daha önemli hale geliyor" dedi. Korioth, 2025'te ivmenin korunmasının net bir odaklanma, uygulama ve tüketim verimliliği gerektireceğini vurguladı. Bosch, son dönemdeki başarılarını daha da sürdürmek amacıyla insani sıcaklık ve elektromobilite, makine ve fabrika otomasyonu, dijitalleşme ve iş birleşmesi gibi toplanmanın merkezi alanlara odaklanmaya devam edecek. Bu çabalar, yalnızca güçlü pazar varlığını sürdürmeyi değil, aynı zamanda kaynakların koşullarını karşılayan Bosch Türkiye'nin uzun vadeli rekabet gücünü daha da artırmayı hedefliyor.

 

Türkiye'de devam eden yatırımlar
Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olan Bosch, 2024 yılında da yatırımlarına devam etti. Şirket, 2024'te ülkede 185 milyon Euro yatırım yaparak, 2000-2024 yılları arasındaki toplam yatırımını yaklaşık 4,4 milyar Euro'ya çıkardı. İnovasyona bağlılığını sürdüren şirket, Türkiye'deki toplam Ar-Ge yatırımı, 2024'te yaklaşık 67 milyon Euro oldu. Bursa, Manisa ve Tekirdağ'daki dört Ar-Ge Merkezi ile Bursa ve İstanbul'daki iki Tasarım Merkezi'nde görev yapan toplam çalışan sayısı ise 971'e yükseldi. Daniel Korioth, Bosch'un sloganına dikkat ederek, "Yaşam için teknoloji bizim için sadece bir slogan değil, şirket kültürümüzün bir parçası. Türkiye'deki dünya standartlarında yetkili mühendislerimizle, yüksek teknolojiye yatırım yapmayı sürdüreceğiz" dedi. Örneğin Manisa'daki Home Comfort fabrikası, Avrupa pazarına yönelik hibrit bir kombi üretimine başladı. Bu kombi, yalnızca bir e-ısıtıcının dağıtılmasıyla yakıtların kullanım olanaklarını sağlama ve tam elektrikli çalışabiliyor. E-ısıtıcının etkinleştirilmesi, Avrupa'daki diğer Bosch tesislerinin desteğiyle Manisa'daki Ar-Ge merkezinde devam ediyor.

 

Özel makine tasarımı ve üretimi geliştiriliyor

Bosch Üretim Çözümleri, geçen yıl Bursa'da yeni bir binaya taşınarak mühendislik çalışmalarını hızlandırdı. Daniel Korioth, "Farklı müşterilerden siparişlerin işleyişini fazlasıyla önemli ölçüde güçlendirdi. Bu nedenle, müşteri taleplerine daha hızlı yanıt vermek için, üretim süreçlerini optimize etmeye yönelik özel ekipler oluşturulduk. Bataryalar, eDrive, içten yanmalı motor sistemleri, sensörler ve gibi mobilite çözümlerinden; ısıtma, klima ve ev aletleri gibine kadar geniş bir ünitee mevcut" dedi.

Üretim tesislerinde enerji verimliliği önlemleri
Daniel Korioth, Bosch'un iklim değişikliği çabalarındaki görünümlerini vurguladı. 2020 yılından bu yana, Bosch Grubu, dünya çapında 450'den fazla lokasyonu ile genel olarak iklim nötr olmuştur (Kapsam 1 ve 2). Sera Gazı Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı'na göre karbon nötrlüğüne ulaşmak için dört alana odaklanıldı: enerjinin bölünmesi, kısmi kesintiler kendi enerjimizi üretme (yeni temiz enerji), kısmi enerji satın almak (yeşil elektrik) ve kalan CO₂ emisyonlarını kesintileri için karbon kredileri kullanmak.  2024 yılında Bursa, Manisa ve Tekirdağ'daki Bosch tesislerinde uygulanan enerji verimliliği projeleri, farklı sektörlerde faaliyet gösteren bu tesislerin yerel plana göre planlanması ve faaliyete geçmesi. Bu çabaların sonucunda yaklaşık 13,3 GWh enerji tasarrufu sağlandı. Bu tasarruf, geri kazanım elde etme, temel yük değerlerinin azaltılması, soğutma buharlaştırıcı pompalarında frekans oranlarının arttırılması gibi farklı girişimlerle bölünme.

Üniversitedeki parametrelere göre teknolojiler tanıtılıyor

Bosch, Türk sanayisi için kapsamlı bir iş gücü oluşturmak amacıyla çeşitli eğitim programlarına liderlik etmeye devam ediyor. Örneğin, İstanbul'daki Bosch mühendislik ekibi yüksek mühendislik çalışmalarını yürütüyor, son beş yıldır Bosch Mobilite Eğitimi için bir program düzenliyor. Bu yıl 1000'den fazla öğrencinin bu başvurduğu programa farklı üniversitelerden 100'den fazla katılım oldu. Programın içeriği, Türkiye'nin insan sermayesi için elektrifikasyon ve yenilik gibi geleceğin teknolojilerini basit bir şekilde genişletti. Ayrıca Bosch iki yıl önce Bursa'da mühendislik için Bosch Yetenek Akademisi'ni başlattı. Burada yapay zeka, dijitalleşme, yakıt bileşenleri ve sıkıştırıcıların eğitimi veriliyor. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile iş birliği içinde gerçekleşen eğitim kapsamına bu yıl 250'den fazla öğrenci katıldı.

Bosch Grubu: 2025 için görünüm ve derleme yolu
Bosch Grubu, ömrü boyunca iddialı 2030 Stratejisi ile yollarını sürdürüyor. Geçen yıl piyasa koşullarının büyüme üzerinde önemli bir engel oluşturması ile Bosch Grubu, 2024 yılında 90,3 milyar Euro ile bir önceki yıla göre %1,4 daha az satış geliri elde etti. Dövizin kuru etkisinden arındırıldığında düşüş %0,5 olarak gerçekleşti. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı ise %3,5 oldu. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung, “2024 mali yılındaki maliyetlerimiz, yapımız ve portföyümüzün önemli ölçüde korunduğunu” söyledi. Bosch, normal enflasyonun %2 ile %3 arasında olması durumunda, 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6 ile %8 arasında bir büyüme hedefliyor. Yılın ilk bileşenleri, bir önceki yıla göre satış gelirini %4 oranında artırdı. Bosch Grubu, 2026 yılı için %7'lik bir hedef marjı hedefliyor, ancak mevcut koşullar göz önünde bulundurulabildiği için, bu son derece zorlu bir görev ortamında da mevcut durumda çiziliyor. Hartung, “Yüksek inovasyon gibi güçlü liderlerimize cesurca odaklanarak küresel bir teknoloji lideri olmaya devam ediyoruz” dedi.

Bosch Türkiye, Mobilite, Sanayi Teknolojileri, Dayanıklı Tüketim Malları ve Enerji ve Bina Teknolojileri alanlarında beş ayrı şirketle İstanbul, Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ'da faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye'de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyet gösteren Bosch Grubu, ilk fabrikasını 1972 yılında Bursa'da kurmuştur. 2024 yılındaki finansal yapıya göre 18.000 çalışana, 5,5 milyar euroluk satış gelirine sahip olan ve Bursa, Manisa ve Tekirdağ'da toplam dört Ar-Ge Merkezi, İstanbul ve Bursa'da iki Tasarım Merkezi bulunan Bosch Türkiye, ülkenin önde gelen teknoloji ve hizmet tedarikçilerinden biridir.

Daha fazla performans elde etmek için : www.bosch.com.tr 

Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biridir. Dünya genelinde yaklaşık 418.000 çalışan bulunmaktadır (31 Aralık 2024 itibarıyla). Şirket, 2024 yılında 90,3 milyar Euro'luk satış gerçekleştirdi. Bosch'un faaliyetleri dört sektöre ayrılıyor: Mobilite, Sanayi Teknolojileri, Dayanıklı Tüketim Malları ve Enerji ve Bina Teknolojileri. Şirket, iş faaliyetleriyle birlikte otomasyon, elektrifikasyon, dijitalleşme, bağlanabilirlik ve sürdürülebilirlik gibi evrensel trendleri değiştirmeye yardımcı olmak için çemberleme hedeflemektedir. Bu bağlamda, Bosch'un farklı bölge ve sektörlere yayılmış geniş çeşitliliği, şirketin gelişmişliğini ve bilgilerini güçlendirmektedir. Bosch, sensör teknolojisi, yazılım ve hizmet ilişkilerinin uzmanlığını kullanarak yaratılmış tek kaynak çapraz alan çözümleri sunmaktadır. Ayrıca, taşınabilirlik ve yapay zeka düzeyindeki uzmanlığı, kullanıcı dostu ve sürdürülebilir ürünler genişleme ve büyüme için piyasaya sürülüyor. "Yaşam için Teknoloji" anlayışıyla Bosch, yaşam özgürlüğünü artırmayı ve doğal kaynakları korumayı hedeflemektedir. Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve yaklaşık 60 birim yaklaşık 490 bağlı ortaklık ve bölge şirketinden oluşuyor. Satış ve servis ortakları dahil, Bosch'un küresel üretim, mühendislik ve satış ağı neredeyse tüm ülkelerin kapsıyor. Şirketin tümünün temelinde, gelişmiş gücünde yaşıyor. Bosch'un , dünya çapında yaklaşık 136 lokasyonda araştırma ve geliştirme alanında yaklaşık 87.000 çalışanı bulunuyor.

 

Daha fazla bilgi için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz: www.bosch.com , www.bosch-press.com .

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.