banner18
Öne Çıkanlar İnşaat Bursa ipotek ev seramik

VETERİNER HEKİM TOPLUM SAĞLIĞININ GÜVENCESİDİR

   2000 yılından itibaren tüm dünya ile birlikte ülkemizde de kutlanan, Dünya Veteriner Hekimler Günü 2020 temasının ‘’ İnsan ve Hayvan Sağlığını İyileştirmek için Çevreyi Korumak’’ olarak belirlendiğini söyleyen Hüseyin Bolten, ''her gün hastalığın ve ölümün kol gezdiği bir sürecin içinde olmak ve bu süreç içinde mesleğimizin önemli bir yeri olmasına rağmen hak ve yetki kayıplarımız bu güzel günü bizim için kutlanamaz kılıyor ne yazık ki'' dedi.
Veteriner hekimlik hep vardı, hep var olacak
     Veteriner hekimliğin tarihsel sürecinden de bahseden Hüseyin Bolten, ''Antik dönemden beri var olan ve çalışma alanı nedeniyle hayvan, insan ve çevre sağlığının tam da merkezinde olan veteriner hekimliğin, zoonoz (hayvan insan geçişli hastalıklar) hastalıklardaki yerini her platformda dile getirmiş olmamıza, yaşanan pandemi sürecinde, virüsün Türkiye suşunu iki veteriner hekim viroloğun izole etmiş olmasına, pandeminin zoonoz karakterli bir başlangıcının olmasına rağmen, veteriner hekimler anlaşılmaz bir şekilde ‘’sağlıkta şiddet yasası’’nın dışında bırakıldı kısa bir süre önce.
     Oysa, yıllar önce Türkiye’de Thalidomid’in özelikle gebelerdeki kullanımının yan etkilerini fark ederek ilacın toplatılmasını sağlayan ve bugünkü sağlıklı nesle büyük katkı veren veteriner hekim Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün’den Türkiye’de COVİD-19’u ilk izole eden veteriner hekim virologlar Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve Prof. Dr. Aykut Özkul’a kadar geçen sürede binlerce veteriner hekim aynı zamanda insan sağlığına önemli katkılar vermişlerdir.
     Bu da veteriner hekimleri bir yardımcı sağlık personeli ya da sağlığın herhangi bir parçası olmadığını, tam anlamıyla bir sağlık çalışanı olduğunu anlatmaya yeterli olmaktadır.
     1954 yılında yazılmış bir kanunla icra edilen ve hem hayvan hem insan hayatına dokunan bir mesleğin mensupları olarak; bilinçsizce tüketilen çevre, yaban hayatı ve doğal hayata da dokunduğumuzu, dünyanın geleceği için veteriner hekimliğin daha fazla dikkate alınması gerektiğini, hem öğretim hem çalışma sürecinde kalitenin arttırılması ve Sağlık Meslek Kanunu’nda yapılacak değişiklikle veteriner hekimliğin de hak ve kazanımlar için sağlık sınıfı sayılması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyoruz.
     Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak, tüm meslektaşlarımız adına ülkemize ve tüm dünyaya sağlık diliyor, bir an önce normalleşmeyi ve yaşamaya kaldığımız yerden ama dünyayı daha az tüketerek yaşamayı, 2021’de Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü bir arada kutlamayı diliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner19