Öne Çıkanlar KESTEL ARTVİN LİMAN Yol Bursa

Kiracılar Kira İndirimi için Mahkemelerin Yolunu Tuttu!

Koronavirüs salgını, ülke ekonomilerini ciddi şekilde etkiledi. Türkiye'de de mart ayı ortasından itibaren bir dizi tedbir devreye alınırken, birçok iş yeri tedbirler kapsamında kapandı. Açık olan kimi işletmeler de düşük kapasite ile çalışıyor.

Belli oranlarda indirim talebiyle gönderilen ihtarnamelerle sonuç alamayan firma sahipleri, bağlı bulundukları mahkemelerde dava açtı. 'Mücbir sebep'e dayandırılarak açılan davalarda, hazırlanacak bilirkişi raporuna göre karar verilmesi bekleniyor.

KİRAYI KESİNTİ YAPARAK ÖDEDİ

İş yerlerinde, mülk sahibi ile kiracı arasında zorlu bir sürecin yaşanması beklenirken, büyük bir market zincir önemli bir hamle yaptı. Market zinciri, iş yeri sahiplerine bir ihtarname gönderdi.

Ulaşılan belgelere göre, Tarabya'daki şubesi için yapılan nisan ayı ödemesi, kesinti yapılarak hesaba yatırıldı. Gönderilen açıklamada, salgın nedeni ile mağazanın haftanın belli günleri kapalı kaldığı, yine kurallara uymak zorunda olunduğu için belli sayıda müşterinin mağazaya alındığı kaydedilerek aylık 40 bin lira yerine 30 bin lira ödeme yapıldı.

Yapılan sözleşmelerde kimi zaman 6 aylık veya 1 yıllık kira bedeli peşin ödenebiliyor. Peşin ödenen kiralar için uyarlama davası açılamaz. Ancak, yine Borçlar Kanunu'da yer alan 'sebepsiz zenginleşme' maddesine dayanarak dava açmak mümkün.

Örneğin 6 aylık kira peşin ödendi. Ancak, işletme son üç ay koronavirüs kapalı kaldı. İşte, iş yerinin kapalı kaldığı bu sürece ilişkin ödenen kira, dava yoluyla talep edilebilir. 

Anahtar Kelimeler:
BursaInce MedyaNecmi Ince
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.