Binalarda su yalıtımı artık daha güvenli ve kaliteli olmak zorunda

Konut Projeleri

Su kalitesinde kalite ve uygulama kriterlerini belirleyen polimer bitümlü görünümlere yönelik TS 11758-2 Standardı'nın revize edilmesi ile özellikle tek kat uygulanan Proof tipi ürünler için performans kriterleri artık çok daha belirgin hale geldi. Türkiye'de yapıların yüzde 85'inde su sıcaklığı bulunmazken, kırılmaların ürettiği taşıyıcı sistem zafiyetleri ömrü ortalama 24 yıl indiriyor. Bu da ufak bir deprem anında veya herhangi bir dış etki olmadan bile kırılma riskini artırıyor. Suyun bina maliyetinin yalnızca 3'üne denk geldiğine dikkat etmek Ravago Bina Çözümleri Bitümlü Membran Satış ve Pazarlama Direktörü Nükhet Tercan Yıldırım, "Revize edilen standardın; su ısısında doğru ürün seçimi ve uygulamaların gri alanların netleştirileceği, süreçlerin azaltılacağı, teknik uygulama hatalarının giderileceği ve böylece daha güvenli, dayanıklı, sürdürülebilir yapıların inşası için büyümenin bir anda mümkün olan araca dağıtılması" dedi.

Türkiye'de inşaat ve yapı sektöründe uzun yıllardır süregelen en büyük sorunlardan biri olan sudaki belirsiz alanlar, 21 Mart 2025 tarihi itibariyle tarihteki kişilerin yeni düzenlemeyle önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Polimer bitümlü yapıların uygulama esasları TS 11758-2 Standardı, kapsamına Proof tipi ürünler de eklenerek revize edildi. Bu paket, özellikle tek kat uygulanan görünümler için net performans kriterlerini tanımlayarak hem yetersiz hem de başarısız giriş girişini önleyecek hem güneşteki uygulama hatalarını en aza indirerek şiddetida kalite ve güvenliği artıracak.

Türkiye'de su sızıntısı sorunu sessiz bir tehdit

Yeni düzenlemenin hem sektöre hem de yapı sahiplerine çok yönlü faydalar sunacağını söyleyen Ravago Bina Çözümleri Bitümlü Membran Satış ve Pazarlama Direktörü Nükhet Tercan Yıldırım , "Yeni standart sayesinde Proof tipi ürünlerde performans minimum kalite ve performans belirtilerii belirgin hale geldi. Böylece üretimden üretime kadar olan tüm işlemlerde standartlaştırma sağlanacak. Türkiye'de inşa edilmiş yapıların yaklaşık yüzde 85'inde su ısısı mevcut. Bu rakam, yalnızca konfor değil, yapı güvenliği da büyük bir tehlikeyi işaret ediyor. Su iyileşmesi Yapılmış olan betonarme yapı elemanları suya maruz kaldığında, donatılarda bozulmalar meydana geliyor. Çünkü sürekli suya maruz kalıyorlar, yıl içinde taşıma kapasitelerinin yüzde 24'ünü alıyorlar. Fazladan bu zayıflama gözle görülür görüldüğünden çoğu zaman fark edilmeden ilerlemekte ve herhangi bir baskıya maruz kalma bile binanın yıkılmasına neden olabiliyor” dedi.

Su ekonomisi açısından küçük, güvenlik açısından hayati bir yatırım

Suyun bina maliyeti içerisinde oldukça küçük bir orana sahip olan dikkat ; Nükhet Tercan Yıldırım , şuleri kullanıldı: “Yapılan programlamalar, su yalıtımının toplam bina maliyetinin yalnızca yüzde 3'ü kadar bir yatırımla sağlanabildiğini gösteriyor. Ancak bu küçük yatırım yapılmadığında; ifade kısa sürede onarılması güç, bina ve verim hasarlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bir tablo, ıslak, nemli zeminler ve duvarlar ısı kaybının arttırılması, enerjinin yükseltilmesi, kayıplara ve karbon ayak izinin büyümesine yol açar.Bu nedenle TS 11758-2 Standardı'nda yapılan teknik yalnızca bir düzenleme değil, aynı zamanda bir güvenli ve sürdürülebilirlik önlemi sağlanır. Bu sektörün geleceği güvenli kılacak bir vizyon kazandırılacak.”

Sağlam yapıların aralıksız suya geçişinin değişimi çözümleri var

Sağlam yapıların sürekli olarak suya geçişin çözümü çözümleri artık vurgulayan Nükhet Tercan Yıldırım , "Güncellenerek bağlayıcı hale gelen bu standart sayesinde, proje sahipleri ve finansal firmalar daha net bozulmaya göre hareket edebilir. Son kullanıcılar ise uzun ömürlü, sağlıklı ve güvenli yapılarda yaşam sürdürebilecek. Su ısıtma işlemlerini çıtasını yukarı taşıyacak bu adımı karşılığında desteklemekle karşılıyoruz. Ravago Bina Çözümleri olarak tesislerimizde StoperProof temel kanıt membranlarımız, TS 11758-22'nin tüm teknik Bu yeni dönemle birlikte sağlam ve sürdürülebilir yapıların inşası için ürün kalitemizi en üst seviyede devam ediyoruz” diyerek tamamladı.

Ravago Bina Çözümleri Hakkında:

1961 yılında Belçika'da kurulan ve bugün 40'tan fazla ülkede 350'den fazla tesisiyle faaliyet gösteren Ravago Grubu'nun inşaat sektöründeki iş kolu olan Ravago Bina Çözümleri, güvenilir ve sürdürülebilir kaynaklar ürünleriyle farklılık göstermektedir. 'İnşaatın Kalbindeki Çözüm Ortağı' olma misyonuyla yol alan Ravago Bina Çözümleri; ısı yalıtımı, çözümülü cephe çözümleri, çatı ve su yalıtımı, mekanik tesisat ve yalıtımın yanı sıra giydirme cepheler alanında da üstün kaliteli ürün ve çözümleriyle rakiplerinden ayrışıyor. Enerji açısından verimli ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çeken ürünler sayesinde hem yerel hem de küresel pazarda tercih edilen Ravago Bina Çözümleri, Türkiye'nin en kaliteli membranını üretiyor. Taş yününde pazar lideri konumunda bulunan markanın yüksek standartlı ürün ve çözümleri, 6 kıtada 60'tan fazla ülkede inşaate değer katıyor. Türkiye'yi kapsayan 8 bölge müdürlüğü ve 300'e yakın bayi ağıyla hizmet veren Ravago Bina Çözümleri, insan ve çevre odaklı ilkeler çerçevesinde doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına büyük önem veriyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.