YEO Enerji Yatırımları, yeni dönem vizyonu küresel bir enerji platformu olan CALL Energy markasıyla yoluna devam ediyor. Yenilenebilir enerji alanında güçlü bir portföye sahip olan CALL Energy, yeni nesil bir enerji platformu olarak yüksek fark yaratmayı hedefliyor.
Hedef 1.000 MW kapasite
YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ve CALL Energy CEO'su Sacit Akbaş, CALL Energy'nin çalıştığını ve yeni dönemlerdeki hedeflerini anlattı. CALL Enerji, Türkiye ve farklı coğrafyalardaki projelerini hızlandırıyor. CALL Energy, Türkiye'de 9 adet depolu güneş enerjisi santrali ile toplam 346 MWe gücünde önlisansa sahip bulunuyor. Bu projelerden ikisi 2026'da devralınacak şekilde saha kurulumuna hazırlanıyor. Ayrıca Aras Nehri üzerinde 32 MWe kurulu güç sahibi dört hidroelektrik santral projesinin de parçalarının tamamlanmasına izin verildi. Yurt dışında ise Romanya ve İtalya'da faaliyette olan 32,6 MWp kurulu güce sahip santrallere ek olarak yapılan devam eden ve bu sene sonunda devreye alınması planlanan iki farklı proje ile Romanya'daki kuruluş gücü 190MWp'in üzerinde çıkartmayı planlayan CALL Enerji, 4 kıta ve 10 ülkede toplam 1500 MW'ı aşkın bir kapasite ile proje geliştirmeyi sürdürüyor. Bu gruptan yatırım aşamasına taşınacaklar ile birlikte CALL Energy'nin işletmedeki kuruluş gücü 2030 yılında 1.000 MW'ın üzerine çıkacak.
'Artık sadece yatırım yapmak henüz yapmıyor '
CALL Energy ' e mayıs ayı sonunda CEO olarak atanan enerji uluslararası ismi Sacit Akbaş, " Bugün sadece yatırım yapmak henüz yok. Değişen iklim koşulları, azalan dağıtım ve değişken enerji fiyatları gibi etki bizi farklı kurgulara yönlendiriyor" dedi. CALL Energy CEO'su Akbaş, hedeflerini şöyle anlattı: " CALL Energy olarak, bu kullanımın ön saflarında yer almak ve yatırımlarımızı daha verimli, entegre ve sürdürülebilir modellerle hayata geçirmek için yola çıktık. Enerji sektöründe klasik yatırım anlayışının geçimimiz ve santrallerimizi depolamamız için depolamamız gereken ile en verimli şekilde işletmemiz gerekiyor. Biz de bule bir yatırım şirketi değil aynı zamanda varlık yönetimini de önceleyen bir enerji platformu olarak küresel büyümemizi sürdüreceğiz."
Enerji sektörü dönüşüyor
Akbaş, Türkiye'de ekonomik büyümenin enerji yatırımlarıyla genişletilmesine dikkat çekiyor. Türkiye'nin kuruluşunun enerji yatırımları toplam gücünün %60'ına ulaşırken, 2024 yılında hayata geçen yeni kurulumların %95 ' on fazlası bu alanda gerçekleşti. Akbaş'a göre CALL Energy, enerji depolamayı birleştirme, yerinde üretim çözümleri ve varlık yönetimi modelleriyle bu dönüşümün güçlü bir katkısını sağlamaya hazırlanıyor.
YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ise enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedeflediklerini belirttiler: “ YEO projeleri çatısı altında CALL Energy, dünyanın farklı coğrafyalarında iş yapma yeteneğiyle global bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. YEO Teknoloji olarak artık sadece Türkiye'de olmayan global enerjiye yönetim bir şirketiz. Hedefimiz, sürdürülebilir enerji yatırımlarıyla dünyada daha temiz bir hale getirmek ve Türkiye'nin küresel arenadaki yöneticisi olmaktır.”
Gelişmiş enerji depolama çözümlerinden, elektrik şebekelerine, yüksek voltajlı trafo merkezleri, çıkarılabilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji kullanımından büyümeye kadar farklı alanlarda yürütülen projeler YEO Teknoloji, 3 kıtada ve 30'dan fazla yerde 400'den fazla projeyi tamamladı. YEO Teknoloji, dekarbonizasyon, desantralizasyon daha ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarıyla yaşanabilir bir dünya için ' Bizce mümkün ' sloganıyla kullanılmaya devam ediyor.
Sacit Akbaş kimdir?
2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Sacit Akbaş, yüksek lisans eğitimi için aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Louisiana State Üniversitesi'nde yüksek fiziksel kapasitesi daha sonra 2004 yılında uluslararası test firması Camp Dresser & McKee firmasında çalışmaya başladı. 2008 yılında Professional Engineer (PE) lisansı ile aynı firmada üstün proje yöneticisi olarak önemli altyapı projelerinde görev yapmaya devam etmişti. Sacit Akbaş, 2012 yılında Almanya'nın en büyük danışmanlık firması olan Fichtner GmbH Co. KG'nin İstanbul ofisinde kıdemli proje yöneticisi olarak çalışmak üzere Türkiye'ye dönüş yaptı. Bu firmada sırasıyla yedek enerji, satış ve ülke yöneticisi olarak görevini sürdüren Akbaş, aynı zamanda Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nde (TÜREB) 2022-2023 döneminde başkan olarak görev yaptı. 2023 yılında Enerjisa Enerji'de Enerji Çözümleri direktörü olarak çalışmaya başlayan Akbaş, Enerjisa Enerji bünyesinde hayata geçirmek tüm enerji ve enerji verimliliği projelerinin iş geliştirme, analiz, kurulum ve operasyon süreçlerinden sorumlu birimler yönetirken Enerji Yatırımcıları Derneği'nde (GÜYAD) 2024-2025 dönemi başkan yardımcısı görevini üstlendi. Yenilenebilir enerjinin tüm alanlardaki deneyimi, proje yönetimi geçmişi ve uluslararası deneyimiyle öne çıkanlar Sacit Akbaş, 2025 Mayıs ayında piyasaya sürüldüğünü ve enerji alanında yatırımlar yapan YEO Enerji Yatırımları A.Ş.'nin CALL Enerji platformuna, yönetici olmak adına CEO olarak yeni görevine başladı. Bahçeşehir Üniversitesi'nden MBA derecesi bulunan Sacit Akbaş, evli ve bir kız çocuğu babası.