Evde bir patlama durumunda acil durum için yapılması gerekenlere de işaret eden Doç. Müge Ensari Özay, "Panik yapmayın, çünkü panik, doğru ve hızlı hareket etmeyi engeller. Hızlı, dikkatli ve soğukkanlı hareket edin. Güvenli çıkış yolu seçilirken, merdivenlerden ve asansörlerden kaçınılmalıdır, duman varsa bir bez ile ağız ve burun kapatarak yere yakın hareket edilmelidir." dedi.
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, evde alınması gereken temel güvenlik önlemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Mutfakta yağ yakmalarını söndürmek için 'Yangın Battaniyesi' mevcuttur
Bireysel kullanım için yaygın söndürme cihazlarının, taşınabilir portatif ABC Kuru Kimyasal söndürme söndürücü olduğunu kaydeden Doç. Müge Ensari Özay, "Katı maddeler (A sınıfı), yanıcı sıvılar (B sınıfı) ve gaz yangınları (C sınıfı) için uygundur. Evler ve mutfaklar için ideal bir tercihtir. Karbondioksitli yangın söndürücüler elektrik patlamalarında tercih edilirler. Ancak kapalı alanda aydınlık ne için mümkün olduğu için insan ve sağlıkla beslenmesi sonra kullanımı mümkündür. Küçük yangınlarını, yağlarını yakmak için 'Yangın Battaniyesi' kullanılabilir. Evlerde en az 6 kiloluk ABC tipi portatif kuru kimyasal söndürücü ve parçalayıcı battaniyenin bulundurulması önerilir.” dedi.
Duman dedektörü zararlı erken müdahaleyi mümkün kılıyor
Duman dedektörlerinin, yanma sırasında havadaki pigmentlerini algılayarak erken uyarı veren cihazlar olduğunu dile getiren Doç. Müge Ensari Özay, "Yangının başlangıç aşamasında alarm veren bina sakinlerinin tahliyesini ve ateşe erken müdahaleyi mümkün. Binalarda kullanılan optik duman dedektörlerinin, uluslararası akredite kuruluşlar tarafından verilen EN 54-12 CPR sertifikasına sahip olması gerekmektedir. EN 54-14 standardına göre, 9-12 metre tavana sahip mahallerde ışın tipi duman dedektörleri. Işın tipi dedektörleri alıcı-verici üniteli ve yansıtıcı olmak üzere iki çeşittir. diye konuştu.
Dedektörler nereye konulmalı?
Duman dedektörlerinin, yatak odaları, oturma odaları, koridorlar, bodrum, garaj ve yüksek tavanlı mahallerde oluşturulması olarak konumlandırılması düzenlenmesini anlatan Doç. Müge Ensari Özay, "Mutfaklarda yanlış alarm riskini azaltmak için ısı dedektörleri tercih edilmelidir. Dedektörler tavanın kırılması veya duvar ile tavandan ayrılması, hava akımının sürekli olarak çalıştırılması için monte edilmesi gerekmektedir. Yangın güvenliğinin bozulması için dedektörlerin düzenli test edilmesi ve pillerinin değiştirilmesi gereklidir." ifadesinde bulundu.
Elektrik tesisatlarının periyodik kontrollerinin yasal bir şekilde düzenlenmesi
Türkiye'de elektrik tesisatlarının düzenli kontrollerinin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna göre iptal edilen "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" kapsamında yasal bir şekilde değiştirilebildiğini ifade eden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle devam etti:
Bu kontroller, elektrik tesisatlarının düzenli kontrolleri en az yılda bir kez yetkilendirilmiş tarafından yapılabilir. Bu kontroller, tesisatın güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak, olası elektrik kaynaklı kazaları ve patlamaları durdurma amacıyla çalışır. Periyodik kontroller kapsamında, topraklama tesisatı, yıldırımdan korunma tesisatı (paratoner sistemleri), artık/kaçak akımi ve elektrik panoları gibi kritik soğutma de kontrolleri yapılabilir. 2023 yılından itibaren elektrik tesisatlarının periyodik kontrollerinde tesisat projelendirilmesi ve zorunlu hale getirilmesi, işverenlerin, bu periyodik kontrollerin düzenli olarak yaptırılması ve kontrol raporlarının muhafaza edilmesi, iş güvenliğinin esnek olarak düzenlenmesi, aksi takdirde risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapılmak suretiyle fiili olarak, çalışan düzenlemeye göre idari para cezaları uygulanabilmektedir.”
Evde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı
Elektrikli cihazların güvenli kullanımında ilk olarak, cihazların her zaman üreticinin kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılmasına dikkat edilerek kullanılması Doç. Müge Ensari Özay, "Elektrik kabloları ve prizler düzenli olarak kontrol edilmeli, yıpranmış veya hasar görmüş. Kontrolleri yapılmalı, özellikle eski cihazlarla ilgili ayrıntılar gözden geçirilmelidir.Çocukların elektrikli cihazlarıyla engellenmeli, prizlere koruyucu kapaklar yerleştirilmelidir.Son olarak, yangın riski göz önünde bulundurularak, evde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı ve duman dedektörlerinin çalışır durumda olması sağlanmalıdır. şeklinde konuştu.
Gazlı maçların düzenli bakımları yapılmalı
Doğalgaz veya tüp gaz kullanımı sırasında güvenliği sağlamak için ilk olarak, gazlı cihazlar kullanılmadan önce gaz kaçağının kontrol edilmesinin kaydedilmesini kaydeden Doç. Müge Ensari Özay, "Gaz kaçağı şüphesi, hemen gaz vanası kapatılmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Ayrıca, gazlı cihazların düzenli bakımları yapılmalı, özellikle brülörlerin temizliği ihmal edilmemelidir. Gazlı cihazlar ve tüp gaz, açık ateş, söndürülebilir veya çıkarabilecek işlemlerden uzak tutulabilir. Ayrıca, gazda kullanılan geniş söndürücü ve duman dedektörü bulundurulmalı, çocukların ve evcil hayvanların gazlı cihazlarına erişimi engellenmelidir.” dedi.
Patlama durumunda hızlı, dikkatli ve soğukkanlı hareket edin
Evde bir patlama durumunda, acil durum tahliyesinde çalışanların güvenli bir şekilde bulundukları yerden uzaklaşmasını sağlamak için sakin kalmayı dilemekle sonuçlanan Doç. Dr. patlamanın meydana geldiği bir patlama meydana gelebilir. Binadan çıkıldıktan sonra, kayıtlı güvenli toplanma alanı geçilmez, 112 aranmalı ve olay hakkında bilgi alınır. şekillerdeki şekilleri tamamladım.