Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye'de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli bir çaba gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” seminerleri düzenliyor. Türkiye'nin çeşitli dönemlerinde periyodik olarak bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılara; Betonla ilgili kamu idarelerinin tanıtımlarına, yapı denetim temsilcilerine ve beton politikalarıne betonun doğru uygulamaların anlatılması hedefleniyor.
THBB'nin 2017 yılında başlattığı seminerler serisinin yirmi dördüncüsü 12 Mayıs 2025 tarihinde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı. Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Durumu İl Müdürü Bekir Çelen, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik ve İMO Antalya Şubesi Ispartalığı Temsilci Başkanı Erdem Demiralay'ın, açış konuşmalarıyla başlayan Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreteri İnşaat Mühendisi Reşat Sönmez, “Türkiye'de ve Dünyada Hazır Beton”; İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Şengül, “Betonun Dayanıklılığı, Servis Ömrü ve Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar”; THBB Teknik Danışmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yasin Engin ise “Betonun Bileşenleri, Sınıfları, Özellikleri ve Kalite Kontrolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar, beton geliştirme ve merkez yoğun ilgi gösterdi.
Güvenli yapılar için kaliteli beton ve etkin denetim şartı
Betonun dünyada sudan sonra en çok tüketilen malzeme olduğunu belirten THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “İstatistiklere göre Türkiye Avrupa'da en çok beton üretilen ülkedir ve bugün günümüzde kullanılan beton sınıfları Avrupa'nın üzerindedir.” dedi. Depreme dayanıklı yapılar için betonun gücünü artırmak gerektiğini vurgulayan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Depreme karşı daha güvenli yapıların inşası için yoğunluğunun uygun en az C30/37 dayanım sınıfındaki betonların kullanılması gerekmektedir.” dedi.
THBB'nin yaptığı çalışmaları paylaşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Birliğimize üye bütün hazır beton tesislerinde uygun üretim yapmak, Türkiye Hazır Birliği Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersizlerine tabi olarak tüm tesislere KGS Uygunluk Belgesi alımı; uygun laboratuvar ve yetkin personel bulundurması; teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik muhasebesi yerine getirmesi.” diye konuştu.
İnşaat ve hazır beton sektörü BETON 2025'te buluşacak
Sektörün geleceğine yön vermek, en yeni teknolojilerin katılımı ve iş birliği adına Birliğin düzenlediği etkinlikleri paylaşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Birliğimizin TG Expo fuarında düzenlemek, “BETON 2025 Hazır Beton Fuarı ve Zirvesi” çalışmaya başlar. BETON 2025 Fuarı ve Zirvesi'ne, ilgili tüm firmalarını katılmaya ve sektördeki son takip etmeye davet ediyorum.” dedi.
Uzun ömürlü beton yapılar için özen göstermeliyiz
Betonun finansal gelişimi ve betonun neden bu kadar popüler bir malzeme olduğuna değinen THBB Teknik Danışmanı Yasin Engin, "Betonarme yapıları sadece beton basınç dayanımı değil, hizmet verirken koşullar da kaydedilebilir. Ziraat performansının beton performansı üzerinde etkileri mevcuttur. şeklinde konuştu.
Günümüzde inşa edilmekte olan yapılar daha yüksek performanslar gerektirir
İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından bu yana güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, ayrılmış uygun beton özellikleri, ayrılmış uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek tesisatlarda yüksek dayanım sınıflarında ve dayanıklı betonun kullanılması için çaba harcayan profesyonel bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Beton Birliğinin (ERMCO) de tam üyesi olan THBB'ye olacak bütün hazır beton tesislerinde ayırma üretim yapılması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi eklenmesi, uygun şekilde çalıştırılması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik politikaların yerine getirilmesi.