Öne Çıkanlar Bursa konut Aydınlık MEDYA HAER

MİMARLIK DİSİPLİNİNDE ÇOCUK DOSTU KENTLER İÇİN YENİ BİR PERSPEKTİF

Günümüzde artan nüfus ve yoğun yapılaşma nedeniyle insanların yaşamlarındaki farklılıklar büyük ölçüde göz ardı edilmektedir.” diyen Yurdakul "Oysa çocuklar, bir kentte bireyleri olma yanı sıra, sıra dışı mekânlarla kurulan özgün ilişkiler sayesinde en büyük potansiyele sahip kullanıcılarındır. dedi.

Avrupa'dan İlham Veren Başarılı Örnekler

Yurdakul, Avrupa'daki iyi uygulama örneklerinden ilhamla, çocuklara yönelik kent merkezlerinde yersal çeşitliliğin önemine dikkat çekti. Dünya çapında çocuk dostu kent vizyonunu başarıyla hayata geçiren birçok örnek içeren Yurdakul, “ Kopenhag , “Oyun Şehirleri” modeliyle, çocukların bağımsız hareket edebildikleri, oyunla bütünleşmiş halka ait olanlar sunarken; Rotterdam , belirli kişilerin trafiğe kapatılmış sokaklarıyla ama etkili mekânsal dönüşümler gerçekleştirerek özgür çocuklar oyun yaratır. gerilimi sınırlandırarak sokakları çocuklar ve tüm mahalle sakinleri için yaşanabilir alanlar dönüştürüyor.” diye konuştu. Yurdakul, "Türkiye'de artık şehirlerimizi iyi bir şekilde yetiştiriyoruz. Onlara doğayla, oyunla ve kültürle iç olanaklar sunarsak, daha fazla canlılıklı, yaratıcı ve sağlıklı bireyler olarak yetişirler," diyerek çocuklara uygun kentlerin yalnızca bugünü değil, gelecekte de inşa edildiğini belirtti.

Yavaş sokaklar uygulamaları yaygınlaştırılmalı

Ankara özelinde geliştirilebilecek stratejilere de değinen Yurdakul, öncelikle her mahalledeki araç parçalarından arındırılmış, doğal oyun öğeleriyle zenginleştirilmiş mikro oyun avluları ve sosyalleşme yöntemlerinin değiştirilmesini söyledi. Mahalle meydanlarının yeniden işlevlendirilerek çocukların sosyal yaşamlarının başlamasını sağlayacak şekilde kurgulanması vurgulanarak “Konut bölgelerinde ve okul ortamlarında hız sınırlaması ve yaya kontrollü “yavaş sokaklar” uygulamaları yaygınlaştırılmalı; çocukların gizli yürüyüş rotaları oluşturulmalı, yaya geçişleri ve bağışlar çocuk oyunlarında yapılmalıdır.” diye konuştu.

Ankara'nın çeper ilçelerinde genel olarak yeşil alan eksikliğine dikkat çeken Yurdakul, park sistemi çocuk bakış açısıyla yeniden kurgulanarak doğa eğitimi, tarım ve sanat atölyeleri gibi tematik alanlarla zenginleştirilmesini önerdi. Yurdakul diğer önerilerini şu şekilde sıraladı;

-Kamusal yapılarda, dağıtımlarda ve kültür merkezlerinde depolanan yerler, katılım atölyeleri ve etkileşimli öğrenme alanları tasarlanmalı; kent müzeleri, sanat merkezleri ile çocukların deneyimleyebileceği kapsayıcı yapılar haline getirilmelidir.

-Çocukların kent belleğine aktif katılması teşvik edilmelidir. “Kendi Mahalleni Tasarla” gibi yaratıcı kent oyunları ve kamusal sergiler aracılığıyla çocukların kente günlük hayallerini ifade etmeleri, kentlilik bilinci kadar tasarım kültürü de geliştirecektir.

Filiz Cingi Yurdakul, çocuk odaklı mimarlığın, mimarlık mesleğinin sosyal sorumluluk bölümünün genişlettiğini ve daha sağlıklı, kapsayıcı ve sürdürülebilir şehirlerin anahtarını sunmayı bir kez daha vurgulayarak tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.