Öne Çıkanlar müstakil TERMACİTY teras 178 kktc

KDV indiriminin konuta etkisi ne?

Konut üretiminde artan maliyetler, arsa fiyatlarının yüksekliği, arzın talebi karşılayacak oranda olmaması gibi nedenlerle son dönemde konut fiyatları hızlı ti. Yeni düzenlemeye göre, konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi. Yapılan yeni düzenlemenin ev ve arsa fiyatlarında bir değişime sebep olup olmayacağı merak ediliyor. Konut fiyatlarının düşmesi için üretim maliyetlerinin düşmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar KDV indirimi ile 160 metrekare ve üzeri konutlarda kısmı de olsa bir indirim olacağına vurgu yapıyorlar.

Örneğin, 1,5 milyon TL’lik 160 metrekare bir konut KDV indirimi öncesi 1 milyon 770 bin TL’ye alınırken, bu rakam 140 bin TL vergi avantajıyla 1 milyon 630 bin TL’ye düşecek. Peki bu düzenleme hangi konutları içeriyor?

GENİŞ ALANLI MÜSTAKİL YAPILARA YARAYACAK

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konuttaki KDV sadeleştirmesinin daha çok net alanı 150 m2 üzerindeki konutlar için etkili olacağını, geniş alanlı ve daha çok müstakil yapılarda bir indirim söz konusu olabileceğini söylüyor.

Maya, “Özelikle Pandemi sonrası geniş alanlı ve villa tarzı yapılaşmalara ilginin arttığını göz önüne aldığımızda bu tipler için olumlu olarak değerlendirilebilir. Özelikle Bodrum gibi son dönemde geniş alanlı müstakil villaların inşa edildiği bölgelere etkisinin olabileceğini değerlendiriyorum. Tabii şunu da unutmamak da fayda olur. Ülkemizdeki toplam konut stoğu içinde net alanı 150 m2 üzerindeki konutların ağırlığı daha azdır. Dolayısıyla konuttaki KDV sadeleştirmesinin fayda sağlayacağı stok miktarı toplam içinde daha az paya sahip olacaktır” yorumunu yaptı.

150 M2 ÜZERİNE İNDİRİM GELDİ, 150 M2’NİN ALTININ %1’LİK ORANI YÜRÜRLÜKTEN KALKTI!

Yapılan KDV sadeleştirmesi net alanı 150 m2 üzerindeki daireler için bir indirim anlamına gelirken, 150 m2’ye kadar olan konutlar için %1’lik oran kentsel dönüşümde uygulanacak.

Maya, düzenleme konusunda şu bilgileri verdi:

“Konut teslimlerinde KDV konusu daha önce %1, %8 ve %18 gibi 3 farklı orana ve büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde olup olmamasına bir de arsa emlak rayiç değerinin ne olduğuna bağlı olarak değişmekte idi. Konutta KDV’nin sadeleştirilmesi anlamında %1 oranı sadece 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Binaların Dönüştürülmesi hakkındaki kanuna tabii olan kentsel dönüşüm projelerinde net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlar için kaldığını anlıyoruz. Bu kanun kapsamında olsa dahi alan 150 m2’nin üzerine çıktığında 150 metrekarenin üzerindeki alan için %18 KDV söz konusu olacaktır. Diğer tüm konutlar için %8 ve %18 KDV söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bu sadeleştirme ile net alanı 150 m2 üzerindeki daireler için bir indirim anlamına gelirken, 150 m2’ye kadar olan konutlar için %1’i yürürlükten kaldırılmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.