banner18
Öne Çıkanlar necmiince ORTABAĞLAR manşetx koronavirüs Yapı

Ev Fiyatlarına Yüzde 40 Zam Geldi!

Pandemi döneminde tüm dünya genelinde konut fiyatlarında hızlı bir fiyat artışı yaşanırken küresel piyasalarda ev fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer almıştı. Yaşanan yükseliş cepleri yakarken ev sahibi olmak isteyen dar gelirliler için rakam bütçelerini aşmaya devam ediyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından yapılan son dakika açıklaması ile Merkez Bankası konut fiyat endeksi Ekim 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre konut fiyatlarında rekor artış dikkat çekti. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatları Merkez Bankası verilerine göre yüzde 40 oranında zamlandı. 

SON DAKİKA: KONUT FİYATLARINA YÜZDE 40 ZAM GELDİ! 

Merkez Bankası tarafından açıklanan son dakika kararı ile konut fiyatlarında yüzde 40 oranında yükseliş yaşandığı açıklandı. TCMB Konut Fiyat Endeksi raporuna göre konut fiyatları 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artış gösterdi. Söz konusu artış bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 40,0, reel olarak ise yüzde 16,8 oranında gerçekleşti. 

Açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde yaşanan yüzde 40'lık artışın ardından ortalama konut fiyatı 5 bin 317 TL seviyesine ulaştı. İstanbul'da ortalama konut fiyatı yüzde 38,7 oranında artış gösterirken ortalama konut metrekare satış fiyatı ise 8 bin 166 TL'ye ulaştı. 

Ankara'da konut fiyatı Ekim ayında 36,1 oranında zamlanırken ortalama konut metrekare satış fiyatı ise 3 bin 818 TL olarak gerçekleşti. İzmir'de konut fiyatlarına yüzde 40,2 oranında zam gelirken ortalama konut metrekare satış fiyatı ise 6 bin 337,3 TL seviyesine ulaştı. 

TÜRKİYE GENELİNDE 100 M2 ORTALAMA KONUT FİYATI KAÇ TL, NE KADAR OLDU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası konut fiyat endeksi raporuna göre yeni konut fiyat endeksi Ekim 2021 döneminde yüzde 40 oranında artış gösterirken ortalama metrekare satış fiyatı ise 5 bin 317,40 TL'ye ulaştı. Buna göre ülke genelinde 100 m2 büyüklüğe sahip ortalama bir konutun satış fiyatı 530 bin TL sınırını aşarak 531 bin 740 liraya ulaştı. Asgari ücretli bir çalışan ile dar gelirli ailelerin yaşanan yükselişin ardından ev sahibi olmaları daha da zorlaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner19