banner18
Öne Çıkanlar İnşaat Bursa seramik ipotek ev

Bursa’da inşaat sektörü kaosa mı sürükleniyor?

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa'da 54 yapı denetim şirketinden 9'unun kapatılmasının sektörü kaosa sürüklediğini söyledi. Konuyla alakalı hazırladığı dosyaları iktidar ve muhalefet partilerin il başkanlarına sunan Şahin, yapı denetim firmalarının acilen açılmasını istedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa'da faaliyet gösteren 54 yapı denetim kuruluşunun 9'unun değişik sürelerde faaliyet durdurma kararı verilmesine tepki gösterdi. Bu durumun sektörü kaosa sürüklendiğini ifade eden Başkan Şahin, Bursa'daki siyasi partilerin kapılarını çaldı. İlk olarak Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Metin Çelik'i ziyaret eden Başkan Şahin, ardından AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve MHP İl Başkanı Hasan Toktaş'ı ziyaret ederek, konuyla alakalı hazırladığı dosyayı sundu.

"Sektörde ciddi bir kaos yaşanıyor"

Bursa'daki 9 yapı denetim firmasının kapatılmasından, 3 milyon 580 bin metrekare inşaat alanı, 2 bin 472'şer adet inşaat, yapı sahibi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetim firmalarında görevli 251 teknik personel ve 43 yapı ruhsatı veren kurumun olumsuz etkilendiğine dikkat Başkan Şahin, "Kapatılan bu yapı denetim şirketlerinin açılması için daha önce BTSO ve valiliği ziyaret etmiştik. Bu yaptığımız ziyaretlere bugün de CHP, AK Parti ve MHP'yi ziyaret ederek devam ediyoruz. Yapı denetimdeki bu meselelerin, yasa ve yönetmeliklerdeki sıkıntıların aşılması için Ankara nezdinde gerekli desteği vermeleri için hazırladığımız dosyaları siyasilere teslim ettik. Umarım en kısa sürede bu mesele çözülür. Bursa'daki inşaat sektöründe ciddi bir kaos yaşanıyor. Bu kaosun aşılması için özellikle kapatılan yapı denetim firmalarının acilen açılması, alınan yürütmeyi durdurma kararlarının bir an önce Resmi gazetede yayınlanarak, bu arkadaşlarımızın, çalışanlarının mağdur olmaması için yapı denetim sahiplerinin, şantiye şefleri, müteahhitlerin mağdur olmaması için bu kişilerin acilen mağduriyetlerinin giderilmesi için bir program uyguluyoruz. Ziyaretlerimizi bu çerçevede gerçekleştirdik" dedi.

"Yapı denetimle projeyi kesinlikle birbirinden ayırmak gerekir"

Yapı denetimle alakalı kanun taslağına da işaret eden Başkan Şahin, "Bu taslakta yapı denetim şirketlerinin müşavirlik firmasına dönüştürülmesi hedefleniyor. Bunların yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu müşavir firmalarının kapsamlı bir şekilde proje yapabilecek tarzda bir düzenleme yapılması düşünülüyor. Yapı denetimle projeyi kesinlikle birbirinden ayrı yapmak gerekir. O şekilde olduğu zaman Türkiye'deki on binlerce proje bürosunun kapanması söz konusu ki bu ikinci kaosu meydana getirecek. Bu Türkiye'nin yapılanmasına kesinlikle uygun değildir. Bizler, yapı denetiminin bir kamu görevi olduğunu, kamu görevi tarzında hizmete devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Projeler de proje büroları tarafından yapılmalıdır. Mevcut düzenin ıslah edilerek devamından yanayız" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner19