Öne Çıkanlar KESTEL ARTVİN LİMAN Yol Bursa

Yeni Düzenlemeyle Ofisler Konut Olacak

Yeni uygulama ilebirlikte işyerlerinin konuta dönüştürülerek, konut açığınaçözüm üretildiğine dikkat çeken Özerçen, “Uygulama İmarPlanlarında ‘Ticaret Konut’ olarak belirlenip yapı ruhsatı buşekilde düzenlenecek, 18.08.2022 tarihinden önce düzenlenmişolacak. Ticaret+Konut toplamında konut kullanım oranı %80’igeçmeyecek ve son olarak 1/7/2023 tarihine kadar sonuçlanaraktadilat ruhsatı düzenlenecek” diye konuştu.

GÜNCEL KDVORANLARI NEDİR?

Mali MüşavirEmre Özerçen, yeni uygulama ile birlikte işyerinden konutadönüşen alanlar için tapuların konut olarak düzenleneceğinibelirtti. Özerçen, “Yapıruhsatlarında işyeri olarak geçen bağımsız bölümlerde KDVoranı %18.Eğer yapı ruhsatı temel alınırsa bağımsız bölümlerofisten konuta dönüşse dahi inşaat firmaları %18 oranında KDVhesaplayıp buna göre faturalarını düzenleyecekler. Fakat tadilatruhsatı temel alınır ise kademeli KDV oranı devreye girecek venet alanı 150m2 altında ki konutlar için %8 KDV hesaplanacak.Böylelikle tapuda konut olarak gösterilen bağımsız bölümleriçin KDV iadesinin önü açılmış olacak” ifadelerini kullandı.

KDV İADESİALINABİLİR Mİ?

Emre Özerçen,KDV iadesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “İnşaatsektöründe indirimli orana tabi konut üretimi yapan firmalar içinindirim yolu ile giderilemeyen Katma Değer Vergisinin iade yolu ilegeri alınmasının hem finansman hem de işletme sermayesininkuvvetlendirmesi anlamında önemli ölçüde katkı sağladığıaşikar. Her ne kadar beklentimiz tadilat ruhsatının temel alınıptapuları konut olarak çıkan bağımsız bölümler için kademeliKDV oranının hesaplanacağı yönünde olsa da idare tarafındankonunun netleştirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.