Öne Çıkanlar aşı sigorta banyo Elazığ İmar

Mozaikler kurtulacak mı? Bedri Rahmi'nin hatırası

İstanbul'da kentsel dönüşüme girmesi beklenen bazı apartmanların dış cephelerinde ünlü sanatçılar tarafından yapılmış sanat eserleri bulunuyor. Bu eserler arasında en çok bilinenler ise; İstanbul'un 4. Levent semtinde 1950'li yıllarda inşa edilen bazı apartmanların dış cephelerinde yer alan ünlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait mozaik süslemeler. Ancak 4. Levent İstanbul'da deprem odaklı kentsel dönüşüm planlamalarının yapıldığı semtlerden biri. Bölgede 70 yaşın üzerinde pek çok apartman bulunuyor. Hal böyle olunca kentsel dönüşüm durumunda bu eserlerin ne olacağı ise merak konusu.

TANINMIŞ RESSAMLAR YAPTI 1950'li yıllarda 4. Levent'teki apartmanlar inşa edilirken dış cepheler üzerinde duvar resimleri ve mozaiklere yer verilmesi kararlaştırılmıştı. Dönemin tanınmış ressamları Nurullah Berk, Sabri Berkel, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ercüment Kalmık ve Ferruh Başağa'ya bu amaçla siparişler verilmiş, çok yönlü bir sanatçı olan Eyüboğlu o dönemde kaleme aldığı, “Mozaik Hakkında” başlıklı yazısında, “Mimar eli değmedikçe resim loş müze salonlarında uykuya dalmaya mahkumdur” ifadeleriyle mimari ve resim sanatının bir araya gelmesinin önemini vurgulamıştı. İSTANBUL'UN HAFIZASI Sonuç tam da Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun dediği gibi oldu; apartmanların dış cephelerine işlenen mozaikler, 70 yıl boyunca yolu 4. Levent'e düşen İstanbullulara günün her saati sergilendi, görenlerin gününü güzelleştirdi. Mozaiklerin yer aldığı apartmanların büyük çoğunluğu bugün ofis ve işyeri olarak kullanılıyor. Binaların dış cephelerinde artık klimalar ve tabelalar da bulunuyor ancak bunların mozaiklerin önüne geçmesine izin verilmiyor. İstanbul'un hafızasında iz bırakan ve bugün artık kültür mirası statüsünde olan eserler binaların üzerinde rahatlıkla görülebiliyor. İstanbul'un konut stokunun eski olduğu pek çok semti gibi 4. Levent bölgesinde kentsel dönüşüm gündemde. Genellikle sitelerin oluşturduğu konut alanlarında devam eden inşaatlar göze çarpıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.