banner18
Öne Çıkanlar 46 karne 12 kent Nasır Yıldız

Ağustos Ayı Emlak Endeksini açıklandı

Aylık 62 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren sahibinden.com, Ağustos 2020 Emlak Endeksi verilerini açıkladı. Konut satış süreleri üç büyükşehirden İstanbul ve İzmir’de ciddi oranda kısalırken, satılık konutların fiyatları da yükseliş trendini koruyor. Ağustos ayında Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yıla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne indi. Diğer taraftan ülke genelinde Eylül 2019’dan bu yana yükseliş trendinde olan ortalama konut satış fiyatları, Ağustos ayında da bu trendi korudu. Ağustos ayında ortalama konut satış fiyatı geçtiğimiz aya göre %3,8, geçen yılın aynı dönemine göre de %28 artış gösterdi.

sahibinden.com’un Ağustos ayı emlak endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satılık konut fiyatları bazında en çok değer kazanan ilk 5 ilçe sırasıyla %150 artışla Muğla/Ula, %80 ile Antalya/Döşemealtı, %66 ile Mardin/Artuklu, %65 ile Muğla/Fethiye, %64 ile Muğla/Ortaca olarak kaydedildi.

Muğla başta olmak üzere sahil ilçelerinde kaydedilen değer artışında gelişen altyapı kadar, pandemi koşullarının devam etmesi nedeniyle nüfusun yoğun şehirleşmeden uzaklaşıp, sakin yaşam alanlarını tercih etmesi etkili oldu.

İstanbul’un taşı toprağı hala altın…
İstanbul’da Ağustos ayında ortalama satılık konut fiyatları bir önceki aya göre %3,3 oranında arttı. İstanbul’da satılık konutların ortalama satış süresi ise 37 gün olarak belirlendi. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin ikamet ettiği İstanbul’da; yıllık bazda%48 oranındaki artışla en çok değer kazanan Başakşehir’i, %45 ile Adalar, %42 ile Beylikdüzü ve Kadıköy, %37 ile Sarıyer ilçeleri izledi.

Ankara’da Gölbaşı en çok değer artışı ile yerini koruyor...
Başkent Ankara’da da satılık konut fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya oranla %2,3 yükseldi. Satılık konutların ortalama satış süresi ise 35 gün seviyesinde gerçekleşti. Ankara’nın doğayla iç içe ilçelerinden Gölbaşı satılık konut fiyatlarında son 1 yılda %54’lük artışla en çok değer kazanan ilçe oldu. Ankara’nın ilçeleri arasında yer alan Kahramankazan %42, Akyurt %37, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle de %33 oranında değer kazanan ilçeler olarak sıralandı.

İzmirliler Güzelbahçe’den vazgeçemiyor…

Türkiye’nin en büyük projelerinden İstanbul-İzmir otoyolunun tamamlanmasıyla birlikte, şehirlerarası ulaşımın daha da kolaylaştığı İzmir’de, Ağustos ayında satılık konut fiyatları Temmuz ayına göre %3,2 oranında arttı. Satılık konutların ortalama satış süresi ise 38 gün oldu. Geçtiğimiz ayın da en çok değer kazanan ilçesi Güzelbahçe, Ağustos’ta da satılık konut fiyatlarında geçen yıla göre %60’lık artışla listede yine en çok değer kazanan ilçe olarak yerini aldı. Güzelbahçe’yi takiben Çeşme %51, Urla %49, Menderes %48, Foça %47 oranında değer kazandı.

Konut satışları hız kesmiyor...

Koronavirüs salgınıyla birlikte oldukça yavaşlayan, ancak normalleşme sürecinde, başta devlet bankalarının kredi teşvikleriyle Haziran ayından itibaren hızla toparlanan konut satışları dinamizmini koruyor. Hâlihazırda Temmuz ayı istatistikleri açıklanan TUİK verilerine göre, Türkiye’de Temmuz ayında toplam konut satışları, Haziran ayına göre %21 artarak 229.357 adet olarak gerçekleşti. Konut satışlarının en yüksek olduğu 3 ilden İstanbul’da %37 artışla 39.432, Ankara’da %23 artışla 26.885 ve İzmir’de %34 artışla 15.614 adetlik satış rakamlarına ulaşıldı.

Konut satışlarında devam eden bu artış, aylık ilan verilerine de yansıdı. Buna göre Ağustos ayında Türkiye’nin en çok yeni “Satılık Konut” ilanı girilen ilçeleri sırasıyla İstanbul / Esenyurt, Ankara / Keçiören, İstanbul / Kadıköy, Antalya/Kepez ve İstanbul/Beylikdüzü oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner19