Öne Çıkanlar işsizlik çalıştay teşvik Özdilek TÜRSAB

Bursa sismik izolasyonda bilinçleniyor
İMSİAD, gayrimenkul ve inşaat sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek sismik izolasyon konusuna dikkat çekti. BTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çalıştay’da sismik izolasyonun tüm boyutları ile ele alındı.

İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği)’ ın Bursa’ya daha nitelikli yapılar kazandırabilmek ve kentsel dönüşümün nitelikli ve tekrar dönüşüme gerek duyulmayacak şekilde gerçekleştirilebilmesi için AR-GE Komisyonu bünyesinde Sismik İzolasyon(Deprem Yalıtımı) Çalıştayı düzenlendi. Bursa Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen Çalıştay’a Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü yetkilileri, RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, akademik oda temsilcileri, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır ve Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Bahadır Şadan ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Beyhan Bayhan başta olmak üzere, inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri katıldı. Çalıştay’da Türkiye’deki deprem bölgeleri, sismik izolasyonun konutlardaki gerekliliği ve önemi, sismik izolasyonun yoğun olarak kullanıldığı ülkeler gibi konulara değinildi.



AR-GE komisyonu bünyesinde sismik izolasyona ilaveten çevre dostu yeşil binalar, ısı pompaları, solar çatı konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Mustafa Andıç, deprem riski nedeniyle Bursa ve Türkiye’nin yapı kalitesine dikkat çekmek istediğini vurgulayarak, Bursa’da yapı kalitesini arttırabilmek için deprem izolasyonu konusunda Bursa inşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte Çalıştay’da bir araya geldiklerini ifade etti. Bursa’da deprem izolasyonu konusunda topyekun bir farkındalık sağlayarak ortak akıl ile hareket edilmesini hedeflediklerini söyleyen Andıç, “Bu amaçla ele aldığımız sismik izolasyon konusunda atılacak her adımın halkımızı daha güvenli yapılara kavuşturabilmesi için büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Sismik izolasyonu yaygınlaştırmak için burada yürüttüğümüz çaba, 1999 depremi sonrası Bursa’mızda deprem tehlikesinin önlenmesi için sivil inisiyatif ile alınmış en önemli somut adım olarak ilerlemektedir” dedi.



Sismik izolasyon konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için açıklamalarda bulunun Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Bahadır Şadan, sismik izolasyonu, yapının esnekliğini arttırarak yapıya daha küçük deprem kuvvetlerinin gelmesini sağlamak ve yapının orta şiddetli depremlerdeki hasarının önlenmesi ve şiddetli depremlerdeki hasarının da en aza indirgenmesi olarak tanımladı. Türkiye’nin deprem izolasyonu konusunda hangi konumda olduğunu aktaran Bahadır Şadan, 2006 yılında kurulan derneğin amacını deprem koruması teknolojilerinin yaygınlaştırılması konusunda farkındalık yaratmak ve bilgilendirme olarak gösterdi. Türkiye’de deprem izolasyonunun Sağlık Bakanlığı tarafından ilk olarak 2013 yılında hastanelerin sismik izolasyon kullanmasını zorunlu tutmasıyla başladığını belirten Bahadır Şadan, “Deprem bölgesi içerisinde bulunan 100 yatak ve üzeri tüm hastanelerde sismik izolasyon zorunlu tutuluyor. 2013 yılında yayınlanan genelgeden sonra Ok meydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göztepe Araştırma Hastanesi, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sürtünmeli sarkaç tipi izolatör kullanıldı. İnsanlarımız deprem güvenliği konusunda oldukça bilinçsiz. Konut alıcıları bir daire seçerken konutun deprem izolasyonlu olup olmadığına değil, evin dış güzelliği, fayanslarının kalitesi, yer döşemesi gibi unsurlara çok daha fazla önem veriyor. Biz de bu bilinci insanlarımıza yerleştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“1999 depreminden sonra farkındalık arttı”


Sismik izolasyonun Türkiye’de 20 senelik eski bir konu olduğunu belirten İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, çok pahalı bir uygulama olduğundan karşılık bulmanın zor olduğunu ve bugüne kadar da uygulamanın çok yaygınlaşmadığını ifade etti. Özellikle 1999 depreminden sonra bu konuda farkındalığın daha da arttığına dikkat çeken Mustafa Andıç, “Devamında kentsel dönüşüm sürecinin başlaması sismik izolasyon çalışmalarını da olumlu anlamda etkileyen bir faktör oldu. Bizler de uygulamacılar olarak kentsel dönüşüm daha sağlıklı yapılsın, tekrar dönüşüme ihtiyaç olmasın mantığıyla bu konuyu masaya yatırdık. Halkımız bu çalışmalarımızı destekleyip bu doğrultuda talepleri olursa uygulanması daha kolay olacaktır” dedi.

“Bursa’da üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”


Bursa’da sismik izolasyon üretimi yapılması konusunda çeşitli araştırmalarda bulunduklarını söyleyen Andıç, Bursa sanayisinde üretimin gerçekleştirilirse maliyetlerin de düşeceğini vurguladı. Kauçuk ve çelik gibi iki ana malzemeden oluşan sismik izolasyonun Bursa’da sadece Timsah Arena, Bursa Kestel Hastanesi, Şevket Yılmaz Hastanesi, Bursa Entegre Sağlık Kampüsü gibi sayılı yerde olduğunu ifade eden Andıç, “İşin bir de kamu boyutu var. Kamudan da bunun biraz mecbur edilmesi noktasında katkı istiyoruz. Onun ötesinde devletinde bir takım teşviklerle desteklemesini istiyoruz. Biz sismik izolasyonun okullarda, kamu binaları, daha sonraki zamanlarda ise özel binalar, ticari binalar ve konutlarda kullanılmasını istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.


 “Ev alırken en önem verilen unsur maliyet”


Türkiye’de insanların ev alırken en önem verdiği unsurun maliyet olduğunu açıklayan Sismik İzolasyon Derneği Başkanı Bahadır Şadan, sismik izolasyonun konut maliyetlerini arttırdığı için kullanılmadığını aynı zamanda da bu konuda bilgili insan sayısının çok az olduğunu ifade etti. Bu konuda yavaş yavaş, yurt dışında eğitim almış mühendis ve akademisyenlerin arttığını dile getiren Şadan, “ Bu konunun yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Sismik izolasyon, üniversite ve lisans aşamasında öğretilen bir konu değil. İnşaat mühendisleri de bu konuyla alakalı bilinçsiz. Yüksek lisans da ise öğretilen üniversite sayısı 2 veya 3’ü geçmiyor. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile bu konuyla alakalı görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki sene bu konuyla ilgili dersler açmak istiyoruz” dedi.

“Düzgün bir planlama çıkarılırsa maliyet azalacaktır”


Mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik mühendisinin bir araya gelerek düzgün bir planlama çıkarırsa maliyetin %3 kadar az bir miktarda artacağını belirten Şadan, “Şu an sismik izolasyon kullanılan binada maliyet %5 ve 10 arasında artmaktadır.  Sismik izolasyon kullanılan binada mimari konseptte düzgün bir çalışma yapılırsa maliyetler zaten azalacaktır. Kolon sayısının azalması, betonarme perdelerin sayısının azaltılması maliyeti düşürecek etkenlerdir” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.