Öne Çıkanlar Turgut şiddet emlakçı kont çalıştay

Konut kredisinde faiz oranları değişti!

Bankalar kredi faiz oranlarını yükseltme için adeta yarışa girmiş durumda. Son haftalarda faiz oranlarını sürekli güncelleyen bankalar Cuma gününü de boş geçmedi. Kredi çekerek ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, koronavirüs döneminde verilen en uygun faizli konut kredisi kampanyalarını kaçırmak istemiyor. Kamu bankalarının verdiği uygun faizli konut kredisi kampanyaları ise en çok tercih edilen kredilerden oldu. En uygun konut kredisi faizi veren banka hangisi araştırması yapan vatandaşlar, konut kredisi faiz oranları artmadan ev almak istiyor.

ZİRAAT BANKASI İHTİYAÇ, TAŞIT VE KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI ARALIK 2020 LİSTESİ

Ziraat Bankası Çalışanın Artısı Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.45

Ziraat Bankası Emeklilere Özel Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.45

Ziraat Bankası Sıfır Konutlara Özel Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.25

Ziraat Bankası TOKİ Sosyal Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 0.49

Ziraat Bankası Tüketici Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.57

Ziraat Bankası Çalışanın Artısı İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.54

Ziraat Bankası Emeklinin Artıkı İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.54

Ziraat Bankası Tüketici Ürün Paketi Yüzde 1.59

Ziraat Bankası Taşıt Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.57

Ziraat Bankası Kaskolu Taşıt Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.55

İŞ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI:

İhtiyaç kredisi: 1.40

Taşıt kredisi: 1.50

Ev kredisi: 1.35

AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI:

Direkt kredi: 1.89

İhtiyaç kredisi: 1.81

Taşıt kredisi: 1.45

Konut kredisi: 1.25

Çağrı Merkezi İhtiyaç Kredisi: 1.89

GARANTİ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI:

İhtiyaç kredisi: 1.49'dan başlıyor

Konut kredisi: 1.49

Taşıt kredisi: 1.64

TEB KREDİ FAİZ ORANLARI:

İhtiyaç kredisi: 1.35

Taşıt kredisi: 1.55

Konut kredisi: 1.37

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ ARALIK AYINDA DÜŞER Mİ?

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesinde en önemli etmen Merkez Bankası'nın politika faizlerinde attığı ve atacağı adımlar olacak. 2020 yılının Haziran ayına kadar düşük faiz politikası izleyen TCMB, politika faizlerini yüzde 8.25 bandına kadar düşürdü. Ancak daha sonra Eylül ve Kasım PPK kararlarında politika faizleri önce 10.25'e daha sonra 15.00 seviyesine çıktı. Aralık ayında gerçekleştirilecek PPK toplantısında da politika faiz indirimi beklenmiyor.

Tüm bu bilgiler ışığında Aralık ayında PPK toplantısından faiz indirimi çıkmazsa konut kredisi faiz oranlarının düşme eğilimine girmesi zor görünüyor. Ancak bankalar kendi inisiyatafinde kredi kampanyaları düzenleyebilirler.

VATANDAŞ HESAPLI KONUTU SEÇİYOR

Bu yaz gayrimenkul sektörü hareketli günler geçirdi. Bu canlılık içerisinde Türkiye'de en çok 400 bin-800 bin lira arasında gayrimenkul alımı gerçekleşti. 1 milyon lira ve üzeri fiyatlı gayrimenkuller ise bu yıl pek ilgi görmedi...
Vatandaş hesaplı konutu seçiyor

Bu yılın ilk 6 ayı boyunca en çok konutun satıldığı il İstanbul olurken, İstanbul'u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya takip etti. 95 bin 271 konut satışının yapıldığı İstanbul'da satışın en yoğun olduğu ilçeler Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü olarak belirlendi. Haziran ve Temmuz aylarında İstanbul'da 68 bin 231 konut el değiştirirken, bu satışların büyük çoğunluğunu 2+1, 3+1 dairelerle fiyatı 400 bin ile 800 bin lira arasındaki gayrimenkuller oluşturdu. Bu fiyat aralığında geniş seçenekler sunan Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir, Beylikdüzü ve Büyükçekmece bölgeleri yoğun ilgi gördü.

KREDİYLE ALINDI

Özellikle yazın başında gayrimenkul piyasasına can suyu gibi gelen faiz oranlarının düşüşünün de yerli alıcıyı tetiklediğini belirten ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde Türk gayrimenkul alıcılarının ağırlıklı olarak 400 bin ile 800 bin lira arasındaki gayrimenkulleri tercih ettiğini söyledi. 1 milyon lira ve üzerindeki fiyatlı gayrimenkullerin ise bu yıl ne yazık ki elde kaldığına işaret eden İdikut, şöyle konuştu: "Bu dönemde gerçekleşen satışların yüzde 50'den fazlası ipotekli satışlar oldu. Alıcılar gayrimenkul satış bedelinin yüzde 40 ila 60'ı arasında kredi kullanımını tercih etti. Örnek olarak 800 bin liralık bir gayrimenkulde, alıcı 400 bin lira nakit verip 400 bin lira kredi kullanmak istediğinde bu tutarda bir kredinin 120 ayda aylık ödemesi güncel faiz oranı ile 5.711 lira civarında oluyor. Bu kredinin ödenebilmesi için de aylık hane gelirinin en az 10 bin lira ve üzerinde olması gerekiyor. Dolayısıyla 1 milyon lira ve üzerindeki gayrimenkullerde hem peşinat hem de aylık taksit ödeme güçlüğü yaşanıyor."

Anahtar Kelimeler:
KonutFaizBanka
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.